Get Bank Jobs

Current Affairs for AP VRO VRA APPSC Panchayat Secretary 2014 Latest

Public InformationWelcome to edugeeks.in. Andhra Pradesh Public Service Commission (APPSC) aims to conduct examination in the month of February with an aim to recruit candidates as AP village revenue officer, village revenue assistant and panchayat secretary. Proforma application for the above designations was made available in their respective departmental website to apply online, lakhs of candidates responded for this notification with a view to help for all aspirates of APPSC examinations we are here providing latest Current Affairs 2014 for AP VRO VRA APPSC Panchayat Secretary , hence prepare well for your examination to enhance the chances of being the part of revenue and AP panchayat raj sub ordinate services. You can also find some useful materials in our site for general knowledge section. Visit our site frequently to get latest updates and study materials for AP VRO VRA APPSC Panchayat Secretary  2014. All the best

1. According to Global digital measurement and analytics  com Score, which country is the world’s third largest Internet user?

1. India                        2.South africa              3. USA

4. China                       5. Australia

Correct Ans: 1

2. Which country is not a member of “ASEAN”?

1. Australia                  2.Singapore                 3.Indonesia

4. Laos                        5. None of these

Correct Ans: 1

3. What is the rank of India in World Corruption Index?

1. 97                            2.38                             3.95

4. 94                            5. None of these

Correct Ans: 4

4. Which of the following terms is used in the field of Economics?

1. Absolute zero                      2.Balance of Payment             3.Zero point energy

4. Mass Loss                           5. None of these

Correct Ans: 2

5.  World Press Freedom Day is observed on ___________.

1. 10th May                             2.5th May                                            3.3rd May

4. 4th May                               5. 8th may

Correct Ans: 3

6. Recently Agriculture Minister Sharad Pawar unveiled the statue of Nobel Laureate Dr. Norman Borlaug at New Delhi. Which statement is not true about him

1. Norman Ernest Borlaug was a British agronomist.

2. He was called the ‘Father of Green Revolution’

3. None is true

4. All are true

5. None of these

Correct Ans: 1

7. Which company stated that it has launched 1 rupee entertainment store which will allow users to download services such as music, games, videos and photos for one rupee?

1. Reliance                              2. Bharti Airtel                                    3. Idea

4. Tata Docomo                      5. None of these

Correct Ans: 2

8.  Who is the author of the book ‘My Journey: Transforming Dreams into Actions’?

1. Atal Bihari Vajpai               2. Barack Obama                                3. A.P.J. Abdul Kalam

4. Nelson Mandela                  5. Manmohan Singh

Correct Ans: 3

9.The Government of India and the _______________ signed a 100 million US dollars credit agreement aimed at helping low-income households to secure loans to purchase, build or upgrade their dwellings.

1. ADB                                   2. IMF                         3. Swiss bank

4. World Bank                        5. Sebi

Correct Ans: 4

10. Sprinter Usain Bolt is regarded as the fastest person ever. He is the native of which country?

1. Ukraine                               2. Australia                              3. Jamaica

4. Kenya                                  5. China

Correct Ans: 3

11. In August 2013 which of the following states has got approval from the RBI to launch Islamic  Banking?

1. Goa                                     2. Kerala                                  3. Chennai

4. Bangalore                            5. Delhi

Correct Ans: 2

12. The Election Commission in India has planned to use “Voter Verifiable Paper Audit Trial (VVPAT) ”, system in the elections of which state?

1. Nagaland                             2. Mizoram                              3. Manipur

4. Assam                                 5. None of these

Correct Ans: 1

13.  Biotic Index is a scale for showing ________________

1. Water Pollution                   2. Air Pollution                       3. Noise Pollution

4. All the above                       5. None of these

Correct Ans: 1

14.  India has recently launched its first indigenously built aircraft carrier. Besides India which of the following countries have indigenous aircraft carrier?

1. USA, UK, France and Russia         2. USA, China and France      3. China, Japan, Brazil

4. Japan, USA and Pakistan               5. None of these

Correct Ans: 1

15.  Ronjan Sodhi has been recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2013. He is associated with which sport?

1. Shooting                              2. Football                                           3. Boxing

4. Cricket                                5. None of these

Correct Ans: 1

16.  Who among the following has won the final of the Men’s Rogers Cup 2013 in Montreal, Canada?

1.  Ken Rosewall                      2. Novak Djokovic                             3. Rafael Nadal

4. Roger Federar                     5. Jack Crawford

Correct Ans: 3

17.  Indian Air Force has landed its C-130J Super Hercules transport plane at the world’s highest and recentlyactivated Daulat Beg Oldi airstrip in Ladakh. Who is the manufacturer of C-130J Super Hercules transport plane?

1. Hindustan Aeronautics       2. Finmeccanica                                  3. Lockheed Martin

4. Augusta Westland                          5. United Aircraft Corporation

Correct Ans: 3

18.  The 5th India-China Strategic Dialogue was recently held in which city?

1. New Delhi                           2. Mumbai                               3. Goa

4. Bangalore                            5. None of these

Correct Ans: 1

19. The governments of which states has launched Centre-Sponsored Food Security Scheme on the occasion of former Prime Minister Rajiv Gandhi’s 69th Birth Anniversary?

1. Haryana, Himachal Pradesh, Bihar

2. Uttarakhand, Arunachal Pradesh, Bihar and Assam

3. Delhi, Arunachal Pradesh, Haryana and Uttarakhand

4. Haryana, Delhi, Bihar and Jharkhand

5. None of these

Correct Ans: 3

20. What is the currency of Israel ?

1. Shekel                                 2. Paiso                                    3. Dinar

4. Dirham                                5. None of these

Correct Ans: 1

21. Gilt-edged securities are _______________

1. shares of a private limited company

2. first-class Government securities

3. Debentures

4. All the above

5. shares of a company

Correct Ans: 2

22.  When you want to open a bank account you should “shop around”. What does this mean?

1. You should go to the nearest bank to your house

2. You should go to the first bank you can find

3. You should go to a few banks, look at what they can offer and choose the best bank for you

4. All the above

5. None of these

Correct Ans: 3

23.  When a person publicly announces that he/she cannot repay his/her loans, it is called –

1. overdue                               2. Bankruptcy                         3. Hedging

4. Solvent                                5. Mortgage

Correct Ans: 2

24. The maximum amount of the total revenue earned by the Government of India comes from

1. Income Tax             2. Excise Duty                                    3. Customs Duty

4. Service Tax             5. Corporate Tax

Correct Ans: 5

25.  India and World Bank signed US$ 216 million agreement for Second_______State Transport Project.

1. Kerala                                              2. Tamil Nadu                         3. Manipur

4. Odisha                                             5. None of these

Correct Ans: 1

26.  A Nationalized Bank is also called –

1. Private Sector Bank                        2. NBFC                                 3. Public Sector Bank

4. Grameen Bank                                5. Self Help Group

Correct Ans: 3

27. Recently who has been honoured with the prestigious Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?

1. Angela Merkel                               2. Le Duc Tho                                    3. Brigalia Bam

4. Ela Bhatt                                        5. None of these

Correct Ans: 3

28.  Banks cannot do which of the following business?

1. Accept demand and time deposits from public

2. Accept items for keeping in safe custody

3. Sell gold coins

4. Buy commodities for trading

5. None of these

Correct Ans: 4

29.  World Music Day is observed on-

1. 21 June                                            2. 30 June                                3. 22 June

4. 29 June                                            5. None of these

Correct Ans: 1

30.In India the interest rate on savings bank accounts in all nationalized commercial banks is fixed by the

1. Ministry of Finance, Govt. of India       2. World Bank                 3. Reserve Bank of India

4. Indian Banks’s Association            5. banks only

Correct Ans: 5 

Click here for Latest Current Affairs 


About Akshara

Akshara
Hii Geeks!! Welcome to edugeeks, and I'm Akshara behind this site. I started blogging as passion and now its my full time job. Here at edugeeks i write some useful materials for competitive exams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top